گناهکاری که خداوند شکم او را از آتش جهنم پر‌می‌کند

ساخت وبلاگ

گناه ربا خوار،سرانجام ربا خواری

رباخوار، مالک بهره نمى شود و اسلام سود رَبَوى را به رسمیّت نمى شناسد

یکی از مواردی که قرآن کریم به صراحتاً درباره آن سخن گفته و مردم را از ارتکاب به آن نهی فرموده، <<رباخواری>> است. رباخواری از نظر قرآن کریم حرام است و رباخوار با این عمل به جنگ با خدا می رود.

امیرالمؤمنین(ع) در این خصوص می فرماید:هرکس ربا بخورد خداوند شکم او را از آتش جهنم پر می کند و به قدر آنچه که از ربا مال بدست آورده اگر در راه خدا انفاق کند خداوند قبول نمی کند، همچنین ربا خوار همیشه در لعنت خدا و فرشتگان است.

رسول اکرم می فرماید:هرکه ربا بخورد سرانجام او به فقر و بی چیزی می انجامد؛(نهج الفصاحه)

در هشت آیه از آیات قرآن کریم درباره <<ربا>> سخن گفته شده است که ما بخشی از این آیات را همراه با تفسیر آنها از تفسیر نور حجت الاسلام محسن قرائتی برای علاقه مندان می آوریم:

سوره بقره آیه 278
<<یَأَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُواْ اتَّقُواْ اللَّهَ وَذَرُواْ مَا بَقِىَ مِنَ الْرِّبَو اْ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ >>؛اى کسانى که ایمان آورده اید! تقواى الهى پیشه کنید و آنچه را از (مطالبات) ربا باقى مانده است، رها کنید، اگر ایمان دارید.

نکته ها
در آیات قبل به مفاسد ربا اشاره شد که ربا فرد و جامعه را از تعادل خارج و آشفته مى کند؛ <<یتخبّطه الشیطان>> و روشن شد که ربا در حقیقت کم شدن است، نه زیاد شدن؛ <<یمحق الربا>> اکنون نهى از ربا را صریحاً بیان مى کند. <<ذروا مابقى من الربا>>

در تفاسیرِ مجمع البیان، المیزان و مراغى نقل شده است که وقتى آیه تحریم ربا نازل شد، برخى از صحابه همانند خالدبن ولید، عباس و عثمان، از مردم مقدارى طلب از بابت ربا داشتند، آنها در مورد طلبکارى خود، از پیامبر(ص) کسب تکلیف کردند و آیه فوق نازل شد. پیامبر(ص) بعد از نزول این آیه فرمود: عباس، عموى من نیز حق مطالبه ربا ندارد و قبل از همه، باید خویشان من دست از ربا بردارند. همچنان که در طى خطبه اى فرمود:<<وکلّ ربا فى الجاهلیة موضوع تحت قدمىّ هاتین و اوّل ربا اَضع ربا العباس>>تمام رباهاى مقرر در دوره جاهلیت را زیر پاى مى اندازم و از همه پیشتر رباهایى که براى عباس است.

گناه ربا خوار،سرانجام ربا خواری

رباخوارى، از عادات زمان جاهلیت بود که مسلمانان صدر اسلام نیز به آن آلوده بودند

پیام ها
1-رباخوارى، از عادات زمان جاهلیت بود که مسلمانان صدر اسلام نیز به آن آلوده بودند. <<یا ایها الذین آمنوا... ذروا>>

2-تقوا، مرحله اى بالاتر از ایمان است.<<یا ایها الذین آمنوا اتّقوا اللّه>>

3-رباخوار، مالک بهره نمى شود و اسلام سود رَبَوى را به رسمیّت نمى شناسد.<<ذروا مابقى من الربا>>

4-لازمه ایمان و تقوا، صرف نظر کردن از مال حرام است. <<ان کنتم مؤمنین>>

سوره بقره آیه 279
<<فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُواْ فَأْذَنُواْ بِحَرْبٍ مِنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَإِنْ تُبْتُمْ فَلَکُمْ رُءُوسُ أَمْوَ لِکُمْ لَا تَظْلِمُونَ وَلَا تُظْلَمُونَ >>؛پس اگر چنین نکردید، (بدانید که) اعلان جنگ با خدا و رسولش داده اید و اگر توبه کنید، (اصل) سرمایه هاى شما از آنِ خودتان است. (ودر این صورت) نه ستم مى کنید و نه بر شما ستم مى شود.

نکته ها
در اسلام، نه اجازه ربا و بهره کشى و استثمار داده شده و نه اموال مردم یک جانبه مصادره مى شود. در بعضى نظام ها، مالکیت ملغى و تمام اموال را از صاحبانشان مى گیرند و در برخى دیگر، استثمار و بهره کشى و ربا، به هر شکلى آزاد است.

پیام ها
1- رباخوار، محارب با خداست. او باید بداند که در این جنگ، در یک طرف او قرار دارد و در طرف دیگر، خداوند جبّار.<<فأذنوا بحرب من اللّه>>

2- رباخوارى، گناه کبیره است. چون اعلام جنگ با خداوند است.<<بحرب من اللّه>>

3- رباخوار، گمان نکند با مردم محروم طرف است، بلکه خداوند به حمایت از محرومان برخاسته و از حقّ آنان دفاع مى کند.<<بحرب من اللّه>>

4- چون رباخوار محارب با خداست، از وظایف حکومت اسلامى مبارزه با رباخواراى است.<<فأذنوا بحرب من اللّه>>

5 - براى محاربین با خدا نیز راه توبه باز است.<<بحرب من اللّه... وان تبتم>>

6- رباخوار، تنها مالک اصل مال است، نه بهره آن.<<فلکم رؤس اموالکم>>

7- براى نجات محرومان، اصل مالکیّت مردم را نادیده نگیرید و مالکیّت خصوصى در اقتصاد اسلامى پذیرفته شده است.<<فلکم رؤس اموالکم>>

8 - سلطه پذیرى و سلطه گرى هر دو محکوم است، نه ظلم ببینید و نه ظلم روا دارید.<<لاتَظلِمون ولا تُظلمون>>

9- انتقام ممنوع است. به رباخوار توبه کننده نیز نباید ظلم شود.<<فلکم رؤس اموالکم لا تَظلمون ولا تُظلمون>>

10- به توبه کنندگان، نباید بخاطر خلاف کارى هاى پیشین ظلمى شود. سرزنش کسانى که قبلاً خلاف کار بوده اند ممنوع است. <<فان تبتم...لاتَظلمون ولاتُظلمون>>

11- استقرار عدالت اقتصادى، از وظایف حکومت اسلامى است.<<لاتَظلِمون ولا تُظلمون>>

سوره نساء آیه 161
<<یَأَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُواْ لَا تَأْکُلُواْ الْرِّبَواْ أَضْعَفاً مُّضَعَفَةً وَاتَّقُواْ اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ >>؛اى کسانى که ایمان آورده اید! ربا (و بهره پول) را با افزودن هاى مکرّر نخورید، از خدا پروا کنید تا شاید رستگار شوید.

نکته ها:
این آیه همراه با هشت آیه بعد، در میان آیات جنگ اُحد قرار گرفته است. شاید این امر به این جهت باشد که مسائل اخلاقى و اقتصادى، در یک نظام دفاعى مؤثر است. جامعه اى که افرادش اهل اخلاص و ایثار، و سبقت در کارهاى خیر، و اطاعت از رهبر باشند، در جنگ هم موفق خواهند بود، ولى جامعه پول پرست و بخیل و نافرمان و مصرّ بر ارتکاب گناه، یقیناً شکست خواهد خورد.

آیات تحریم ربا، در چند مرحله و به صورت تدریجى نازل شده است. گام اول، انتقاد از رباخوارى یهود بود: <<و اخذهم الرّبا وقد نهوا عنه>> گام دوم این آیه است که منع از رباى چندین برابر مى کند و در گام سوم، اسلام حتّى یک درهم ربا را تحریم و به منزله جنگ با خدا معرفى کرده است.

پیام ها
1- ایمان، زیر بناى عمل به دستورات است. <<یا ایّها الّذین آمنوا لاتاکلوا الرّبا>>

2- قبل از تحریم ربا، نمونه هاى زشت و برجسته آن تحریم شد. <<اضعافاً مضاعفة>>

3- رعایت تقوا در مسائل اقتصادى بشدت لازم است. <<لا تأکلوا الربا... اتقوا اللّه>>

4- رستگارى با رباخوارى بدست نمى آید، بلکه با تقوا حاصل مى شود. <<لا تأکلوا الربا... واتّقوا اللّه لعلکم تفلحون>>

5 - رباخوار، نه در دنیا رستگار است، (به خاطر تشدید اختلافات طبقاتى که منجر به تفرقه و کینه محرومان و انفجار آنها مى شود) و نه در آخرت. (به خاطر گرفتارى به قهر خداوند). <<لا تأکلوا الربا... لعلّکم تفلحون>>

منبع: afkarnews.ir

دماوند...
ما را در سایت دماوند دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : bdamavand56d بازدید : 171 تاريخ : يکشنبه 22 بهمن 1396 ساعت: 14:29